Aquarium verlichting

Aquarium verlichting

Aquarium verlichting

We hebben twee reden voor verlichting in een aquarium. De eerste reden is om je vissen en planten te kunnen zien. De tweede maar eigenlijk de belangrijkste rede is dat de planten in een aquarium licht nodig hebben om te kunnen overleven en groeien. Om aquarium verlichting goed te kunnen begrijpen moet je eerst weten wat licht is. Licht bestaat uit golflengtes met ieder een andere kleur dit noemen we het licht spectrum. De mens ziet al de kleuren tussen de golflengte 400 en 700 nm (nanometer) Als we de kleuren tussen 400-700nm samen bundelen krijgen we full spectrum “wit” licht. Hieronder een afbeelding van al de kleuren in het licht spectrum.

Planten gebruiken alleen het blauwe met de piek op 465nm en het rode met de piek op 630nm gedeelte van dit spectrum. Dus als we gebundeld licht ook wel full spectrum of wit licht genoemd gebruiken zal de plant hier maar een klein gedeelte van gebruiken. We gebruiken alleen het full spectrum licht om voor ons al de kleuren in het aquarium te kunnen waar nemen. Tl, LED of andere verlichting Iedere lamp heeft zijn eigen eigenschappen zo is de een zuiniger of goedkoper zo is de ander beter afgestemd op het spectrum. De meeste verlichting komt in een hoek ook wel graden genoemd zo zal het dus veel uit maken hoe licht nu daad werkelijk iets bereikt, en word het licht tegen gehouden of juist versterkt?

Tl verlichting heeft geen last van een hoek maar heeft hierdoor veel inefficiĆ«nt licht. Vaak wordt een deel hiervan met spiegels of ander reflecteren middel nog naar de gewenste plek gebracht. LED daar in tegen komt in een hoek zo zal je dus een goede lichtverdeling moeten hebben om boven in een aquarium licht te hebben met name aan de zij kanten. LED heeft wel het grote voordeel dat het tegenwoordig precies de goede golflengte voor planten licht kan geven. Nu we weten wat licht is en hoe het ergens komt gaan we het over licht intensiteit hebben. Licht intensiteit hout simpel weg in de omzet van energie naar licht. Een lamp heeft een bepaald stroom verbruik naar maten het licht geeft dit wordt uitgedrukt in watt Watt staat los van Lumen en lux dit is alleen wat de lichtbron nodig heeft om het licht te produceren.Lumen en lux wordt verschillend gemeten, Lumen houd in wat de lamp ongeacht waar totaal zal geven zoals het geel gekleurde oppervlak lux is de hoeveelheid licht wat op de afstand gemeten wordt omdat het licht zich spreid neemt de intensiteit “lux” af zoals in het voorbeeld hieronder.

Water absorbeert licht op verschillende golflengtes zo zal rood licht meer geabsorbeerd worden dan blauw licht zie in de afbeelding hieronder.

Waar het dus uiteindelijk om gaat is dat je de juiste golflengte met de juiste hoeveelheid lux op de plek wild hebben waar je planten staan in een aquarium. Nu is de meeste verlichting voor aquarium goed genoeg dus geen paniek en het is echt niet nodig om een dure meter aan te schaffen voor de meeste onder ons, Ik heb zelf een spaarlampje wonder zien doen. het gaat om de balans van aantal planten, licht duur, bewoners, waterbeweging, voeding en afvalstoffen in het water en filter wat een goed aquarium Maakt.