Bemesting & Co2

Bemesting & Co2

Planten bemesten. Planten hebben licht nodig voor de fotosynthese zo heet het proces wat planten hebben. Tijdens de fotosynthese zet de plant licht, water met voedingstoffen en kooldioxide (co2) om in koolhydraten zoals glucose en zuurstof (o2). Koolhydraten zijn de bouwstoffen waar de planten van groeien. De zuurstof wordt door het water opgenomen en dient voor de bewoners van het aquarium. Elke plant heeft hetzelfde proces het verschil is dat een snel groeiende plant doordat het sneller groeien in een korte tijd meer zuurstof zal afgeven maar zal daardoor meer voedingstoffen gebruiken en vaak ook meer licht vragen maar dat is per plant verschillend.

Waterplanten kunnen voedingstoffen op verschillend manieren op nemen. Ze kunnen dit via de wortels en of de bladeren dit is ook weer per plant verschillend. Planten hebben wortels nodig om zich vast te kunnen houden aan de bodem of decoratie.

Welke voedingstoffen een plant nodig heeft zal per soort uit maken maar voor groene waterplanten kom je met een basis bemesting meestal wel goed uit. Rode waterplanten zul je bijvoorbeeld extra ijzer toe moeten voegen om je planten rood te houden let wel op dat als je gaat combineren met verschillende kleuren planten dat al de planten en bewoners tegen de extra bemesting kunnen.

Plantenvoeding kan onderverdeeld worden in twee grote groepen Enerzijds heb je de macro elementen co2, nitraat (no3) en fosfaat (po4) Anderzijds heb je de sporen elementen of micro elementen die meestal vermengd zijn tot een product, onder de sporen elementen vind je onder andere ijzer, zink,boor,kobalt, enzovoort. Een plant heeft al deze voedingstoffen nodig om te kunnen groeien wanneer de eerste voedingstof op is zullen de planten slechter of zelfs niet meer groeien en kunnen er algen gaan groeien. We proberen daarom in een aquarium altijd te zorgen dat elke voedingstof voldoende aanwezig is.

Doordat we voedingstoffen toe voegen aan het water en ontlasting in het water terecht komt kan er een overvloed van een bepaalde stof in het water komen. Door algemeen te voeden zullen planten niet precies al de voedingstoffen op nemen waardoor we ophoping krijgen van een bepaalde stof. Sommige stoffen zoals chloor (cl) en nitriet (no2) zijn zelf gevaarlijk voor de bewoners als ze in het water voor komen en zullen dus verwijdert maar beter voorkomen moeten worden. Dit proberen we allemaal te voorkomen door goed te meten en regelmatig het water te verversen. Hoe vaak dit moet gebeuren zal verschillen per aquarium omdat dit alles met de inhoud heeft te maken. Er word soms verteld dat een bepaalde bemesting voedingstof voor algen zou zorgen maar dat is niet waar. Algen gaan groeien als de licht, plant, en voedingstoffen verhouding niet goed is.

Co2 bemesting Ik heb zelf een bio co2 met twee petflessen met een gevuld met 100 gram suiker en 2 gram gist. Deze zijn onderling verbonden met lucht slag 5 of 6 mm. Zorg dat alles goed dicht is zodat de co2 niet kan ontsnappen uit het systeem. Ik vul de fles met water van 25 graden Celsius en daar voeg ik de suiker bij. Dit schud ik flink tot al de suiker is op gelost.Nu voeg ik de gist toe en schut daarna de fles weer flink tot al de gist goed gemengd is. Na ongeveer 12 uur zal de eerste co2 vrij komen. Hieronder een voorbeeld van mijn bio co2 systeem. Let op dat je nooit de fles met suiker en gist af sluit deze kan uiteindelijk ontploffen. Let op co2 kan in hoge concentratie dodelijk zijn voor de bewoners Foto co2

Je kunt op verschillende manier co2 aan het water toe voegen. Je hebt bijvoorbeeld een diffusor of bruissteen. Een c02 diffusor werk voor dit systeem te goed doordat de co2 aanvoer niet gecontroleerd kan wordt. Daarom gebruiken we in dit systeem een bruissteen of strak gebonden filterwatten Door een bepaalde ( liefst heel licht stromend) wateroppervlak te creëren neemt het water de co2 op. Uiteindelijk bepaald het oppervlakte van het bak in verhouding met het oppervlakte van het aquarium de hoeveelheid co2 in het water. Dit zal ik hieronder in een berekening proberen uit te leggen.

Voorbeeld: Aquarium wateroppervlak ( lengte + breedte ) 55 cm x 30 cm = 1650 cm2 We gaan er even van uit dat we 25 mg/l co2 in het aquarium willen. Er zit al 0,5 mg/l co2 in het aquarium door de atmosfeer die reken we er eerst van af en komen we op 24.5 mg/l co2. 1650 cm2 x 24.5 mg/l co2 = 40425. Puur co2 is 1500mg/l dit doen we min 0,5 omdat deze altijd aanwezige is in onze atmosfeer) dan komen we op het getal 1499.5 dan pakken we de bijde getalen bij een en maken we de volgende som 40425 ÷  1499.5 = 27 cm2 Mijn opvang bakje waar co2 in blijft hangen zou dus 27 mc2 groot zijn. In de praktijk is een circa 25 % groter oppervlak nodig dus het zal een bakje van 34 cm2 worden. In verhouding is het bakje oppervlak van 27 1650 ÷ 100 = 16.5  1.64% van het aquarium oppervlak Met de 25 % toeslag is dit dan 1.64 x 1.25 = 2.05 We kunnen dus zeggen dat om het water van 0.5 naar 25 mg/l co2 te brengen de oppervlak in het bakje 2 % van het aquarium oppervlak moet hebben. Hieronder en tabel van de hoeveelheid co2 in mg/l in verhouding procent oppervlakte van bakje.

De precies opnamen kan nog een klein beetje verschillen door de waterstromen en hoe diep het bakje in het aquarium hangt Je kunt een bakje ook schuin hangen om het gewenste co2 nivo te bereiken als je niet direct iets in de maat gevonden krijgt of als het co2 nivo te hoog wordt. Het overtollige co2 zal langs het bakje ontsnappen. Er zijn op internet tal van voorbeelden van dit systeem te zien zolang je maar aan de berekening houd. Om het co2 nivo in de gaten te houden raad ik een co2 indicator aan zodat je het nivo continu af kunt lezen. Het is beter om een uur van te voren het licht uit gaat de dop van de petfles af te draaien zodat de co2 toevoer stopt en dit 1 uur voor de lamp aan gaat er weer op te draaien omdat planten co2 zonder licht niet op nemen. Ik zelf doe dit niet en heb hier nog geen slechte ervaring mee gehad. Let op de kh waarden van het water kh en co2 staan in weegschaal met elkaar Voeg je meer co2 toe dan daalt je kh en je ph Voeg je meer kh toe dan daalt je co2 en stijgt je ph Ph weegschaal

Voedingsbodem wel of niet Dit zal veel van je planten af hangen maar de meeste planten hebben helemaal geen voedingsbodem nodig. Ook geen een voedingsbodem veel rommel bij verplanten van planten in het aquarium. Een voedingsbodem kan op den duur verstikken en verzuren waardoor het je water aan tast.Ik zelf gebruik geen voedingsbodem ik doe al mijn planten via het water bemesten en daar heb ik tot nu toe altijd goed resultaat mee gehad.

Tempratuur Dit is afhankelijk van je planten en vissen ik hanteer zelf 24,5 graden aan. Hoe kouder het water hoe meer zuurstof het bevat.

Filter en stroming Het is belangrijk om een goed waterstroming in je aquarium te hebben Dit is om te zorgen dat al je planten continu nieuwe voedingstoffen aangevoerd krijgen via vers water Het zorg er voor dat al de stoffen in het water goed gemengd worden Over wat voor filter je moet gebruiken zijn de mening nogal over verdeeld daar blijf ik dus buiten. Let er alleen op dat je bewoners niet in de filter kunnen komen en eindigen in de propeller. Denk hierbij ook aan het handige schuifje om de stand te verstellen. zelf gebruik ik de low budget filter die ik deels verbouw met een zaag en daar trek ik een panty over heen om de allerkleinste bewoners te beschermen. Bij een goed stabiel aquarium hoeft de filter niet vaak schoon gemaakt te worden ook zijn er tal van dieren die de afval op de filter zullen eten vooral de kleintjes.

zuurstofpompje de meeste zullen het met me eens zijn dat we geen zuurstof pompje in een aquarium gebruiken dit is alleen nodig als er geen planten aanwezig zijn maar dat zou niet prettig voor je bewoners zijn. Het zuurstofpompje zal ook co2 uit je water ontreken. Een goede en gezonden plantenbestand zal voldoende zuurstof aan het water af geven.