Eendenvijver

Eendenvijver

Het aanleggen van een eendenvijver of ren

Bij het aanleggen van een dieren ren moet je met een paar dingen rekening houden zoals:

  • Ongedierte zoals konijnen, ratten en roofvogels
  • Dat het makkelijk schoon te maken is
  • De goede oppervlak afmetingen voor het aantal beesten dat je wilt gaan houden
  • De juiste maat en hoogte gaas of hekwerk

Een perk kan je inrichten met vijvers en planten en gras als bijvoer. Planten geven de dieren een gevoel van in een natuurlijke omgeving te zijn. Zorg ook voor wintergroene planten zodat ze in de winter ook nog iets hebben. Ze zorgen bovendien voor schaduw en beschermen tegen wind. Een ander belangrijke zaak is een hok of afdakjes, dit om de dieren een kans te bieden om tijdens hevige weersomstandigheden te schuilen en om het voer droog te houden. Eenden moeten uiteraard ook nestmogelijkheden hebben in hun perk.

Nestmogelijkheden

Om ervoor te zorgen dat witte kwakers gaan leggen en broeden moeten er struiken of nestplaatsen voorzien worden. De witte kwaker is een eend die graag tussen dichte beplanting en in nestkasten op de grond broed. Omdat de witte kwakers grondbroeders zijn kun je ook een melkkan of iets dergelijks neerleggen met de opening richting het Oosten. Wat de witte kwaker het liefst heeft om te broeden is een plaatsje zo kort mogelijk bij de vijver. Dit geeft niet alleen een gevoel van veiligheid maar het is ook handig wanneer de eend even wat wil gaan zwemmen niet te ver verwijderd van haar nest. Omdat een eend de vroege ochtendzon wel weet te appreciëren. Maar men dient er rekening mee te houden is dat de nestkast niet pal in de zon staat. Op een warme zomerdag kunnen de temperaturen dan wel ééns heel hoog oplopen, en te warm is ook niet goed. Daarom is het goed om de nestkast te plaatsen zodat het veel in de schaduw staat.  Zorg dat ze de eieren in zand kunnen leggen dit houd namelijk de temperatuur tijdens het broeden beter vast. houtvezel, stro enz. laten het ei sneller afkoelen en raad ik zelf af, mijn advies is een oude grasmat van 5 cm cm dik met een lichte kuil in het midden van zon 20 cm en 3 cm diep ze zullen vanzelf takjes, bladeren en dons in het nest leggen.

De vijver

Water is de belangrijkste levensbehoefte van een witte kwaker. Het is niet alleen als drinkwater bedoeld, maar juist ook schoon en fris zwemwater, het gehele jaar door. Daarom is een vijver voor watervogels een “must”! De diepte van de vijver dient minimaal 35 cm voor de witte kwaker te zijn met het liefst een schuine uitloop.

De grootte van de vijver en de omgeving is afhankelijk van het aantal en soorten watervogels die men gaat houden. Op 2 m2 vijver en een stukje gras van ca 5 m2 kan men al een paartje eenden houden, maar dat wil niet zeggen dat men op het dubbele oppervlak twee verschillende paartjes kan houden. Dat hangt sterk af van de soort watervogels en het gedrag.

Om de vijver het gehele jaar door te voorzien van schoon water is een pomp nodig die er vers water in pomt. Vaak wordt bronwater gebruikt wanneer dat beschikbaar is. De pomp heeft diverse functies: het water in de vijver schoon houden, en bij vorst de vijver open houden. Zomers bij warm weer kan er lekker fris water in de vijver gepomt worden, zodat er minder kans is op ziektes, zoals botulisme. Kleine vijvers kunnen van een vijverpomp met filter worden voorzien en iets grotere vijvers eventueel van een plantenfilter (heliofytenfilter). Als het water schoon is, zullen de watervogels hun verenpakje goed onderhouden. Op de stuit, net voor de staart, zit namelijk een vetklier. Wanneer de vogel hier met zijn snavel op drukt, komt er waterafstotende olie uit. Die vettige stof smeert de watervogel met de snavel en kop bij het poetsen door de veren zodat die water afstoten en altijd droog blijven. Als watervogels enige tijd geen zwemwater ter beschikking hebben, of als het water sterk is vervuild, dan stopt onmiddellijk de werking van deze vetklier. Het verenpak zal nat worden met als gevolg dat de vogels zeer vatbaar worden voor kou.

Ik heb zelf geen filter in mijn vijver. ik pomp mijn vijver een keer per jaar helemaal leeg en maak hem schoon. tijdens het schoonmaken komt er altijd veel slijk en zand uit de vijver. mijn vijver heeft 10 kub waterinhoud. en er komt gemiddeld 1,5 kub viezigheid uit. De reden dat er veel viezigheid uit komt is een deel van poep en van zand wat aan de poten hangt. Als je de kanten van de vijver bedenkt met grind zal dit minder worden.

Rond vijver

De beplanting rondom de vijver en in het perk hangt natuurlijk sterk af van de grondsoort, maar er moet beplanting zijn zodat de vogels zich een beetje terug kunnen trekken en in de schaduw kunnen zitten van de struiken, omdat de meeste watervogels niet van felle zon houden. Ook moeten zij beschutting kunnen zoeken tegen koude wind. Struiken waar bessen aan komen zijn niet aan te bevelen, evenals giftige planten en struiken zoals taxus, buxus, vingerhoedskruid en gouden regen. Maar gras, onkruiden e.d. zijn natuurlijk  een prima bijvoeding voor de vogels.

Mijn ren

De ren op de foto’s is zo gemaakt zodat hij zo veel mogelijk in balans is en op het voeren en schoon maken na hoeft er weinig in te gebeuren. Er lopen cavia’s rond om het gras kort te houden. De vijver heeft een grote waterinhoud waardoor het koeler blijft zodat het minder snel verdampt en langer schoon blijft. De bovenste rand van de vijver is zo gemaakt zodat de eenden er makkelijk in en uit kunnen zonder zijn poten te beschadigen, de cavia’s kunnen drinken zonder er in te vallen en de eventuele andere bewoners zoals muizen en kikkers kunnen uit de vijver als ze er in komen.

eendenvijver 1

eendenvijver 2

eendenvijver 3

eendenvijver 4

eendenvijver 5

 

 Deze vijver en ren is gemaakt door:

www.manderssterksel.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *